Stap 7
Variantie
Ook bij de variantie is het nuttig enkele tussenstappen te maken. Net zoals bij vorige spreidingsmaten is het belangrijk dat je de betekenis en de formule van de variantie goed kent om de stappen te begrijpen.
- Tussenstap 1
Volgens de formule van de variantie nemen we het kwadraat van de steekproefstandaardafwijking. Maar wat is dan juist de steekproefstandaardafwijking?
Net als bij de standaardafwijking gebruiken we de som van alle producten van de absolute afwijkingen in het kwadraat maal het voorkomen van die waarden. Met andere woorden de som die waaruit je de standaardafwijking hebt berekent gaan we nu opnieuw gebruiken.
Op onderstaande afbeelding zie je welk getal we bedoelen!
- Tussenstap 2
Dit getal delen we door het aantal waarnemingen -1, en vervolgens nemen we de vierkantswortel van ons resultaat. Met andere woorden doen we dus eerst ons getal delen door (41 – 1 = ) 40. En we gebruiken ineens excel’s functie ‘SQRT’ om er de vierkantswortel van te berekenen. De uitkomst die je nu bekomt is de steekproefstandaardafwijking.
Op zich is dit geen resultaat dat je bij je spreidingsmaten moet zetten dus dit zet je best in een apparte kader.
- Tussenstap 3
We gebruiken nu de steekproefstandaardafwijking om de variantie te berekenen. Dit doen we simpelweg door het kwadraat van de steekproefstandaardafwijking te nemen.
Super! Je hebt alle berekeningen al gedaan.
Het grote rekenwerk zit er dus al op!
Controleer zeker nog eens of je waarden logisch lijken.
De volgende stap is het maken van grafieken. Wij als wiskundigen kunnen natuurlijk zonder al te veel moeite informatie halen uit deze berekeningen. Maar we willen dat iedereen tijdens onze presentaties in één oogopslag een idee heeft van hoeveel schoenen er per schoenmaat best gemaakt worden.
In volgende stappen gaan we dus aan de slag met enkele grafieken. Nog even doorzetten en je bent er !!